Ambassador Project

JOIN IN… Dat is de boodschap. Volgens ontwerper Jannie Schmitz heeft het museum niet zozeer behoefte aan het zoveelste ‘kunstproject’ maar juist aan draagvlak, ook onder jongeren. Vanuit die gedachte organiseerde zij ‘Young Ambassadors’, een werkgroep van jongeren uit de regio Venlo die cultureel minded zijn en het museum kunnen helpen om ook bij de jeugd in het vizier te komen.

Ze zijn helemaal hip – de cloth bags die Jannie Schmitz ontwierp voor ‘haar’ Ambassadors. 23 jonge mensen uit de regio Venlo kregen er één. De inhoud? Een hamer, een stuk touw en een uitnodiging voor de kick-off-meeting op 13 juni. In de uitnodiging werd een ‘Ambassador’ omschreven als ‘iemand die zich betrokken voelt bij Museum van Bommel van Dam en graag meedenkt over activiteiten die er plaatsvinden. De ambassadeur geeft feedback of organiseert zelf activiteiten, zet zijn expertise in om het museum op een hoger plan te trekken of probeert via zijn netwerk mensen naar het museum te trekken die er normaal niet zo snel zouden komen.’ De hamer en het stuk touw… die zijn bedoeld om verbindingen te leggen, letterlijk en figuurlijk.

De tas plus inhoud spraken kennelijk aan: nagenoeg alle 23 genodigden waren aanwezig afgelopen vrijdag op de kick-off-meeting van de ‘Young Ambassadors’. Renée Oirbans, communicatiedeskundige, is één van de aanwezigen: “Het is nog een beetje vaag, maar het idee om iets structureels bij te dragen aan het museum spreekt me wel aan.” Er zijn veel vragen onder de potentiële ambassadeurs: wat wordt precies verwacht? Hoeveel tijd ben ik eraan kwijt? Willen jullie dat we activiteiten organiseren of mogen we meekijken achter de schermen? Het besef dat de ‘Ambassadors’ zelfsturend zijn en dus ook zelf mogen beslissen in welke vorm en mate ze een bijdrage leveren, daalt na een uurtje praten in. Dan komen de reacties los. De vraag blijft: hoe kan het museum jongeren aan zich binden?

Eefke Linssen, afgestudeerd aan de opleiding Media en entertainment zegt resoluut: “Kunst is niet hip. Mijn leeftijdsgenoten denken dat een museum iets is voor stoffige lui.” Kunstacademiestudente Nina vult haar aan: “Of ze gaan alleen maar naar de grote musea als het Stedelijk of het Rijks, iets anders komt niet bij ze op.” Hardop denkend wordt naar manieren gezocht om Museum van Bommel van Dam aantrekkelijker te maken voor jongeren. De combinatie met muziek wordt genoemd, iets met theater, film? En wat te denken van meer videokunst? Karin, afgestudeerd aan de Rietveld Academie: “Wellicht dat meer hedendaagse kunstvormen jongeren meer aanspreken. Met alle respect, maar schilderkunst is een achterhaalde kunstvorm.”

Ambassadors_flyersAmbassadors_flyers
Ambassadors_totebagsAmbassadors_totebags
Ambassadors_briefAmbassadors_brief